Jak wybrać najlepszą deskę do krojenia?

Deska do krojenia jest jednym z podstawowych gadżetów kuchennych – dzięki niej możemy łatwo kroić i szatkować różne produkty spożywcze. W sklepach znajdziemy różne typy desek. Jak wybrać najlepszą?

Dobra deska do krojenia powinna być wytrzymała, a także łatwa do utrzymania w czystości. W kuchni najlepiej mieć kilka różnych typów desek, ponieważ każda z nich, w zależności do tego, z jakiego materiału jest wykonana, ma również inną specyfikę.

Poniżej prezentujemy główne informacje dotyczące poszczególnych typów desek oraz ich wad i zalet. Wybierz taką, która spełni twoje wymagania całkowicie!

Drewniana deska do krojenia

To jeden z najbardziej popularnych typów desek do krojenia. Może być wykonana z różnych gatunków drewna, na przykład z buku, akacji, dębu, cisu.

Deski drewniane są estetyczne, wygodne w użytkowaniu, mają niskie ceny, a także są wytrzymałe. Nie powodują stępienia noży. Mogą również bez problemu służyć jako podkładka pod garnki czy blachę lub formę wyjmowaną z piekarnika.

Z drugiej jednak strony deski drewniane nie zawsze są bardzo trwałe – szybko mogą się porysować od noża, dlatego już po jednym użyciu mogą wyglądać mało atrakcyjnie. Deska drewniana może też łatwo nasiąkać wodą i zapachami. Można zmniejszyć ten efekt przez pokrycie jej olejem jadalnym, czyli zaimpregnowanie. Należy powtarzać je co jakiś czas. Deski drewniane także są mało higieniczne – najlepiej nie kroić na nich mięsa. Desek drewnianych nie umyjemy też w zmywarce.

Cena desek drewnianych do krojenia to od 10 do 60 złotych zależnie od wielkości oraz gatunku drewna.

Szklana deska do krojenia

Deski szklane nie są tak często spotykane, ale są również warte uwagi. Wykonuje się je ze szkła hartowanego, które jest bardziej odporne na uderzenia oraz wysokie temperatury. Deski te mogą mieć też dekoracyjne nadruki, dlatego mogą być atrakcyjnym dodatkiem w kuchni.

Szkło użyte do produkcji deski daje jej maksymalną higienę – deska może być łatwo umyta, także w zmywarce. Można używać jej również do krojenia mięs. Jest też wytrzymała i trwała – może bez problemu posłużyć na wiele lat.

Z drugiej strony deski szklane mogą przyczyniać się do szybszego stępienia noży i przy krojeniu dają niezbyt przyjemne, głośne odgłosy.

Za deskę tego rodzaju zapłacimy zwykle od 30 do nawet 100 złotych, dlatego nie są one tanie.

Deski do krojenia z tworzywa sztucznego

Do wyboru mamy też wiele desek do krojenia z tworzyw sztucznych – mogą być grubsze albo bardziej elastyczne, a wtedy możemy wykorzystać je do łatwego przenoszenia pokrojonych produktów.

Deski do krojenia z tworzywa sztucznego są niedrogie, ale też niezbyt wytrzymałe. Szybko pojawiają się na nich rysy od krojenia, dlatego trwałość takich desek nie jest długa. Są jednak łatwe do utrzymania w czystości i można myć je w zmywarkach. Z czasem jednak plastik może stać się miejscem rozwoju bakterii i może nabierać brzydkiego koloru i zapachu, dlatego zaleca się wymianę deski na nową.

Cena desek z plastiku to zwykle od 10 do 40 złotych.

Kamienna deska do krojenia

Deski z kamienia są podobne do tych ze szkła. Są eleganckie, mogą służyć też jako podstawa do serwowania serów czy innych dań. Są odporne na wysokie temperatury i nie chłoną wody oraz zapachów. Nie odbarwiają się i nie rysują, więc mogą posłużyć na długi czas.

Głównym minusem desek kamiennych jest ich ciężar, dlatego są one niewygodne w przenoszeniu. Także mogą powodować szybsze stępienie noży.

Deski kamienne kosztują od około 40 do ponad 100 złotych.