
Blender kielichowy to urządzenie, które pozwala nam na łatwe rozdrabnianie różnego rodzaju produktów spożywczych. W sklepach znajdziemy wiele blenderów tego typu – o czym powinniśmy pamiętać, gdy chcemy wybrać go dla siebie?
W kategorii blenderów możemy spotkać się z trzema głównymi typami – są to blendery ręczne, blendery typu bullet, a także blendery kielichowe. Skupmy się tutaj na modelach kielichowych. Na czym polega ich praca? Na jakie parametry blendera warto zwrócić szczególną uwagę?
Blender kielichowy – kiedy warto go wybrać?
Jeśli chodzi o uniwersalność, zdecydowanie wygrywają blendery ręczne posiadające w zestawie części do malaksera. Możemy używać ich bezpośrednio w pojemniku z produktami spożywczymi, na przykład w garnku, na patelni, ale możemy też umieszczać produkty w malakserze.
W przypadku blenderów kielichowych mamy do czynienia z inną konstrukcją. Urządzenie składa się z podstawy, w której znajduje się silnik, a także z kielicha umieszczonego na górze – umieszczamy w nim produkty, które chcemy rozdrobnić. Kielich zamykany jest pokrywką, aby w trakcie pracy nie pobrudzić kuchni.
Blendery kielichowe pozwalają nam na rozdrabnianie niemalże każdego rodzaju produktów spożywczych – możemy zrobić w nich mus owocowy, koktajl smoothie, możemy przygotować masła orzechowe, mąki, pesto, rozdrobnić warzywa na surówkę.
Pozwalają nam zatem na przyrządzenie niemalże wszystkiego, co chcemy – w porównaniu z blenderami ręcznymi ich minusem jest jednak obsługa, ponieważ wszystko musimy umieścić w kielichu blendera. Warto jednak wskazać, że w porównaniu z modelami ręcznymi te kielichowe najczęściej mają większą moc, dlatego lepiej sprawdzają się w przypadku trudnych produktów, na przykład orzechów czy lodu.
O czym pamiętać, przy wyborze blendera kielichowego?
Blendery kielichowe znajdziemy w sklepach w wielu różnych wariantach, dlatego warto bliżej zapoznać się z różnymi propozycjami producentów, by dobrać właściwy model.
Zacznijmy od pojemności blendera – oczywiście, ta większa pozwoli nam na przygotowanie większych porcji, ale nie każdemu potrzebny jest blender o pojemności ponad 2 litrów. Duży blender zajmie też więcej miejsca w kuchni lub w szafce.
Druga kwestia to materiał, z którego wykonany jest kielich. Tańsze blendery mają kielichy z tworzywa sztucznego – niestety, mogą pękać w trakcie użytkowania. Warto więc poszukać modelu ze szkła hartowanego, które jest odporne na wysokie i niskie temperatury.
Kolejna kwestia to moc blendera – wysoka moc spraw, że blender dobrze poradzi sobie także z twardymi produktami, a także będzie mógł wtedy pracować dłużej bez przerw. Gdy chcemy w blenderze mielić orzechy czy lód, najlepiej wybrać model o wyższej mocy.
Regulacja obrotów
Dobry blender powinien pozwalać też na łatwą regulację liczby obrotów. Dzięki temu możemy dobrać je indywidualnie w zależności od tego, jakie potrawy chcemy w nich przechowywać.
Noże w blenderze
Im więcej noży, tym łatwiej i szybciej uzyskamy potrawy o gładkiej konsystencji. Z drugiej strony możemy mieć wtedy problem z opróżnieniem kielicha.
Urządzenie powinno mieć też możliwość wymiany noży na nowe, gdy te obecnie używane stępią się.
Mycie części
Dobry blender powinien charakteryzować się również tym, że jest łatwy w czyszczeniu po użyciu. Powinniśmy mieć możliwość jego szybkiego rozkręcenia i skręcenia.