Grill elektryczny – jak znaleźć dobry model?

Do przyrządzenia potraw na grillu nie musimy wcale kupować węgla drzewnego. Do wyboru mamy również szeroką gamę modeli, które przeznaczone są do użytku domowego. Grill elektryczny to dobra alternatywa dla tego tradycyjnego – jak jednak wybrać najlepszy model?

Grille elektryczne pozwalają nam na przygotowywanie grillowanych mięs, warzyw, pieczywa zarówno w domu, jak i na balkonie oraz na tarasie. To urządzenia, które po prostu podłączamy do kontaktu, więc nie musimy kupować do nich żadnych innych paliw – butli gazowej czy węgla drzewnego.

Dzięki temu grille elektryczne są również wygodne i bezpieczne w używaniu – przyda się nie tylko wtedy, gdy chcemy przygotować coś podczas imprezy ze znajomymi, ale również dla siebie, gdy po prostu mamy ochotę na grillowany posiłek.

Zalety grillów elektrycznych:

  • grille elektryczne mogą być używane w pomieszczeniach zamkniętych, a także na zewnątrz – pod osłoną, aby zabezpieczyć je przed deszczem
  • grill elektryczny może być używany bezpośrednio na stole albo na blacie w kuchni
  • do pieczenia można wykorzystywać także tacki oraz folię aluminiową albo można piec bezpośrednio na rusztach – grille mają specjalne tacki na tłuszcz, dlatego są łatwe w czyszczeniu
  • grill elektryczny jest bezpieczny w używaniu, ale należy zachować ostrożność przy jego obsłudze
  • do przygotowywania potraw na grillu elektrycznym nie potrzebujemy tłuszczu lub możemy użyć jego niewielką ilość, dlatego potrawy są zdrowsze

Zatem zakupienie dobrego grilla elektrycznego to decyzja opłacalna i każdy, kto lubi potrawy grillowane nie tylko w sezonie grillowym, powinien pomyśleć o znalezieniu odpowiedniego modelu dla siebie. Jak go jednak rozpoznać?

Dobry grill elektryczny – czyli jaki?

Gdy poszukujemy dobrego modelu grilla elektrycznego, musimy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników – jego rodzaj, moc, funkcje, a także sposób wykonania, który wpływa również na jego obsługę oraz czyszczenie.

Grille elektryczne można podzielić na dwa rodzaje – z rusztami oraz z płytami. Grille z rusztami mają grzałkę, nad którą umieszczony jest metalowy ruszt. Przypominają zwykłe grille. Są jednak trudniejsze w czyszczeniu, ponieważ tłuszcz kapie wtedy na grzałkę. Z kolei grille z płytami grzejnymi są łatwiejsze do czyszczenia, ponieważ tłuszcz gromadzi się wtedy na płytach oraz w specjalnych rynienkach. Zwykle jednak nie mają takiej wielkości jak grille z rusztami.

W przypadku modeli z płytami grzejnymi warto zwrócić uwagę na ich typ. Najlepszym wyborem będzie grill z płytami ceramicznymi, które są bezpieczne dla żywności oraz łatwe w czyszczeniu. Do wyboru mamy też modele z teflonowymi płytami – mogą jednak szybciej się rysować i wtedy nie nadają się już do użycia ze względu na szkodliwość teflonu.

Kolejna ważna kwestia to moc urządzenia – im jest ona wyższa, tym szybciej nagrzewa się grzałka i tym szybciej możemy przygotować potrawy. Urządzenie powinno mieć również regulację temperatury, aby dopasować ją do różnych typów potraw.

Grille elektryczne mogą mieć również przykrywki, które także mogą być podgrzewane – dzięki temu produkty możemy opiekać z każdej strony.