Jak naostrzyć noże i nożyczki?

Jak naostrzyć noże i nożyczki?

Nawet najlepszej jakości noże czy nożyczki po długim okresie użytkowania mogą stać się tępe. Wówczas niezbędne jest decydowanie się na wykonanie takiej czynności jak ostrzenie noży. Używanie nawet nieznacznie tępych noży jest bardzo utrudnione szczególnie przy tych modelach noży, które wymagają bardzo dużej ostrości.

Do wykonania ostrzenia noży można wykorzystać profesjonalne ostrzałki. Występują również domowe metody ostrzenia noży. Jednocześnie wykonanie pewnych czynności pozwala na znaczne ułatwienie wykonania ostrzenia. Do takich czynności zaliczyć można zanurzenie ostrzy w roztworze soli.

Natomiast sam proces ostrzenia musi być wykonywany w odpowiedni sposób tak by nie doprowadzić do stępienia się noża. Istotne jest ustawienie noża pod kątem około dwudziestu stopni w stosunku do powierzchni ostrzącej. Do ostrzenia noża można wykorzystać kamienne schody czy wykonany z kamienia parapet.

Wykorzystać można również spód porcelanowego kubka. Zamiast ostrzałki można wykorzystać również szeroki, skórzany pas jak też inny, szeroki nóż. Do innych sposobów ostrzenia noża zaliczyć można siekania skorupek z jajek. Niezbędne jest w tym celu wykorzystanie skorupek z jajek ugotowanych na twardo.

Przy ostrzeniu nożyczek można wykorzystać między innymi folie aluminiowe, które można przecinać nożyczkami aż do uzyskania ostrości.

Wykorzystanie osełek

Jeśli chce się znacznie wygodniej wykonać ostrzenie noży można zdecydować się na ostrzałki, które są profesjonalnie do tego celu przygotowane. Niezbędne jest w takim przypadku decydowanie się na odpowiedniej jakości osełka.

Do ostrzenia noży można decydować się na osełki płaskie albo można postawić na osełka prętowe, które mają okrągłe przekroje. Takie osełki umieszcza się pod kątem w otworach specjalnej podstawki. Przy korzystaniu z ostrzałek a jeśli chce się naostrzyć noże do precyzyjnego cięcia niezbędne jest decydowanie się na ostrzenie noży pod kątem piętnastu stopni. Natomiast w przypadku standardowych noży niezbędne jest ostrzenia pod kątem między dwadzieścia a trzydzieści stopni.

Jeśli postawiło się na ostrzałkę szczelinową wówczas nie trzeba martwić się kątem ostrzenia. W takich ostrzałkach znajdują się dwie małe tarcze, które przy ostrzeniu same się ustawiają. Występują również ostrzałki z kamieniami szlifierskimi, które w urządzeniach do ostrzenia w formie szczelinowych ostrzałek ustawione są w literę V.

Ostrzenie nożyczek

Do ostrzenia nożyczek niezbędne jest wykorzystanie osełek owalnych.

Przy korzystaniu z takich ostrzałek niezbędne jest ostrzenie pod kątem między siedem pięć a osiemdziesiąt stopni. Ostrze przy wykorzystaniu takich ostrzałek powinno być ustawiane prostopadle do kamienia. Jednocześnie w ostrzałce można stosować różne gradacje. Niższe gradacje są p[otrze be do ostrzy, które są bardzo tępe i zaniedbane.

Natomiast wyższe gradacje nadają się do bardzo skutecznego naostrzenia krawędzi. Jeśli regularnie realizuje się ostrzenie można wykorzystywać gradacje, które znajdują się przedziale pomiędzy trzysta a sześćset.