Czy warto kupić szybkowar?

Szybkowar to urządzenie, dzięki któremu możemy przygotowywać różne potrawy. Był popularny w okresie PRL-u, ale teraz znów powraca do łask. Jak gotuje się w szybkowarze? Ile kosztuje tego rodzaju sprzęt kuchenny? Czy warto zdecydować się na jego zakup?

Nigdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie? Lubisz czasochłonne potrawy, na przykład duszone mięsa, gulasze, zupy warzywne czy bigosy? W takim przypadku szybkowar może być dla ciebie strzałem w dziesiątkę. Razem z nim można przygotować wyśmienite potrawy w ekspresowym tempie!

Czym jest szybkowar?

Szybkowar to rodzaj bardzo szczelnego garnka, w którym szybko dochodzi do wzrostu ciśnienia w trakcie gotowania. To powoduje, że rośnie także temperatura wrzenia wody, a tym samym potrawy mogą być gotowe szybciej niż w zwykłym garnku. Właśnie dlatego szybkowary nazywa się też często garnkami ciśnieniowymi.

Najczęściej szybkowary wykonuje się ze stali nierdzewnej albo z lekkiego i wytrzymałego aluminium. W konstrukcji stosuje się też specjalne zawory bezpieczeństwa, które umieszczane są w pokrywie – zapobiegają one nadmiernemu wzrostowi ciśnienia.

Dzisiejsze szybkowary mogą być używane na wszystkich typach kuchenek – gazowych, ceramicznych, elektrycznych, indukcyjnych. W sprzedaży możemy znaleźć też szybkowary podłączane do prądu.

Jak gotować w szybkowarze?

Szybkowar powinniśmy zawsze obsługiwać zgodnie z instrukcją producenta. Przestrzeganie zasad użytkowania pozwoli nam na uzyskanie pysznej potrawy i jest też podstawą bezpieczeństwa!

Urządzenie napełniamy wodą, aby przykryć znajdujące się w środku produkty. Potem zamykamy pokrywę, zwracając uwagę na to, aby była szczelna. Włączamy urządzenie albo umieszczamy je na kuchence i czekamy, aż potrawa będzie gotowa, odmierzając czas. Każda potrawa ma nieco inny czas gotowania w szybkowarze. Gdy czas minie, odbezpieczamy gwizdek, aby para wydostała się z szybkowaru. Czekamy chwilę i otwieramy szybkowar.

Uwaga! Nie powinniśmy otwierać pokrywy od razu, ponieważ możemy poparzyć się gorącą parą wodną!

Zalety szybkowaru:

• skrócony czas gotowania, na przykład ziemniaki możemy ugotować już w 6 minut

• mniejsze rachunki za gotowanie – prąd lub gaz ze względu na skrócony czas gotowania

• potrawy przygotowane w szybkowarze zachowują więcej witamin i minerałów

• wiele osób zauważa, że dania w szybkowarze są też bardziej smaczne

• nie ma ryzyka przypalenia potrawy

Wady szybkowaru:

• w trakcie gotowania nie możemy sprawdzić potrawy

• wszystkie przyprawy musimy dodać przed albo po ugotowaniu potrawy

• ryzyko związane z nieprawidłowym używaniem szybkowaru

Ile zapłacimy za szybkowar?

Ceny szybkowarów są wyższe od zwykłych garnków, niemniej jednak nie są to ceny zaporowa. Najczęściej za urządzenie tego rodzaju będziemy musieli zapłacić od 80 do 300 złotych.

Cena szybkowaru zależna jest przede wszystkim od jego pojemności, materiału, z którego jest wykonany, a także od producenta. W zestawach z niektórymi urządzeniami znajdziemy też akcesoria, na przykład wkładki do gotowania na parze.

Podsumowując, gdy chcesz gotować pyszne potrawy jeszcze szybciej, pomyśl o szybkowarze!