Masła orzechowe – zdrowe i pyszne. Jak wybierać te najlepsze?

W sklepach można znaleźć dużo różnych maseł orzechowych. Najbardziej popularne to te z orzechów ziemnych, ale do wyboru mamy też masła z orzechów nerkowca czy laskowych. Jak wybrać te zdrowe i pyszne?

Masło orzechowe może być doskonałym dodatkiem do kanapek, ale również można używać go do innych celów, na przykład do pieczenia ciast i ciasteczek, do musli na śniadanie.

Do wyboru mamy także różne typy maseł, na przykład gładkie albo z niezmielonymi całkowicie kawałeczkami orzechów, tak zwane masło crunchy. Do wyboru mamy też masła z dodatkami smakowymi, na przykład o smaku piernikowym.

Co znajduje się w maśle orzechowym?

Masło z orzechów zawiera wprawdzie dużo tłuszczów, ale jest również bogate w inne wartościowe składniki, na przykład białka, błonnik, witaminy takie jak witamina E, niacyna czy witaminy z grupy B. W masłach orzechowych znajdziemy też dużo mikroelementów oraz makroelementów – są źródłem żelaza, fosforu, wapnia, potasu, magnezu, cynku, miedzi, chromu czy manganu.

Zatem uzupełnienie codziennej diety o masło orzechowe może być bardzo dobrym wyborem – jest doskonałym wyborem również dla osób niejedzących mięsa oraz dla wegan, którzy nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jak rozpoznać dobre masło orzechowe?

Zanim jednak kupimy dobre masło orzechowe, powinniśmy dowiedzieć się więcej o tym, jak dobrać to odpowiednie. Aktualnie do wyboru mamy mnóstwo typów maseł – wykonanych z jednego rodzaju orzechów oraz mieszanych, czyli z różnych typów orzechów. Aby dowiedzieć się, czy masło będzie dobre, powinniśmy sprawdzić jego skład.

Najlepiej, aby masło orzechowe nie zawierało żadnych dodatków – w składzie powinny znajdować się wtedy tylko orzechy, które są poddane rozdrobnieniu. W takim maśle najczęściej widzimy także warstwę tłuszczu na wierzchu – przed użyciem należy je wymieszać. Najlepiej, aby do wykonania masła posłużyły orzechy prażone, ponieważ prażenie odbywa się bez dodatku tłuszczu. Smażone orzechy mają już dodatek tłuszczu. Gdy jednak wybierzemy masło tylko bazujące na orzechach prażonych albo smażonych, będzie to dobry zakup.

Unikajmy z kolei maseł, które zawierają szereg dodatkowych składników, na przykład takich jak oleje roślinne, na przykład palmowy czy rzepakowy, cukier lub inne jego odmiany, na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, duże dodatki soli. Takie masła mogą być wprawdzie bardziej smaczne, ale są też mniej zdrowe.

W sprzedaży możemy znaleźć również masła orzechowe ekologiczne, czyli bio – do ich produkcji wykorzystuje się jedynie surowce pochodzenia ekologicznego, a mianowicie uprawiane bez dodatku sztucznych nawozów, w zrównoważonych uprawach, które nie mają tak negatywnego wpływu na środowisko naturalne jak uprawy konwencjonalne.

Gdzie kupować dobre masło orzechowe?

Dobrej jakości masło orzechowe można kupić w wielu różnych sklepach – także w popularnych marketach. Dużo różnych propozycji znajdziemy także w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Za słoiczek masła orzechowego zapłacimy od około 15 do 30 złotych.

Aby masło orzechowe było dobre, najważniejsze to przeczytanie składu – to właśnie od niego zależy, czy będzie ono produktem zdrowym i będzie także wartościowym składnikiem diety.