Oleje, które warto mieć w swojej kuchni

Oleje, które warto mieć w swojej kuchni

Na sklepowych półkach możemy znaleźć mnóstwo różnych olejów. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni – używamy ich przy smażeniu, do sałatek, niekiedy nawet do słodkich wypieków. Jakie oleje warto mieć zawsze pod ręką?

Pod pojęciem oleju znajduje się dość szeroka gama różnych produktów używanych w kuchni. Najbardziej popularne z nich to oleje roślinne, które pozyskiwane są z różnych roślin, między innymi z ich pestek, nasion czy owoców, a także z kiełków roślinnych.

Tłoczony na zimno czy rafinowany?

Najlepsze właściwości posiadają oleje, które są tłoczone na zimno. W przypadku obróbki termicznej, czyli pod wpływem ciepła oleje tracą część swoich właściwości i są po prostu mniej zdrowe, niemniej jednak nie oznacza to wcale, że nie mają żadnego zastosowania w kuchni. Oleje tłoczone na zimno są najlepsze także do używania na zimno, na przykład do sałatek czy past.

Z kolei te rafinowane, czyli poddawane bardziej złożonej obróbce, lepiej nadają się do używania na ciepło, na przykład do smażenia. Mają wtedy wyższą temperaturę dymienia, dlatego nie spalają się przy wyższych temperaturach.

W kuchni możemy używać zatem różnych typów olejów – warto zapoznać się z różnymi z nich, aby wybrać te najlepsze!

Olej kokosowy

Jest jednym z ostatnich hitów – to uniwersalny tłuszcz, który bardzo dobrze znosi wysokie temperatury i można używać go na zimno i na ciepło. Do smażenia najlepiej wybierać olej kokosowy rafinowany, który nie ma także zapachu kokosu, dlatego dobrze komponuje się z różnymi potrawami.

Za słoiczek zapłacimy od 10 do 30 złotych.

Olej z oliwek – oliwa

Oliwa to jeden z tradycyjnych olejów, używany od wieków w kuchni greckiej i włoskiej. Najbardziej popularna to oliwa extra virgin, czyli pozyskiwana z pierwszego tłoczenia. Doskonale nadaje się do sałatek oraz potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Dobrej jakości oliwa to koszt od około 25 do 60 złotych za butelkę.

Olej słonecznikowy

Kiedyś bardzo popularny w polskiej kuchni, obecnie stosowany rzadziej z powodu dostępności innych typów olejów. Najczęściej używany jest do smażenia, ale ze względu na niską temperaturę dymienia najlepiej stosować go do potrwa na zimno – jest wtedy zdrowszy.

Olej słonecznikowy jest niedrogi – kupimy go nawet poniżej 10 złotych za butelkę.

Olej z pestek winogron

Bardzo dobrze nadaje się do smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia, ale również można dodawać go do sałatek i innych potraw na zimno. Ma neutralny smak, dlatego nie zmienia potraw.

Butelka oleju z pestek winogron to koszt od 15 do 25 złotych.

Olej lniany

Olej lniany jest uznawany za jeden z najzdrowszych typów olejów, szczególnie wtedy, gdy jest on tłoczony na zimno. Znany i doceniany był już w starożytnym Egipcie. Zawiera duże ilości kwasów Omega-3 oraz Omega-6 i Omega-9, dlatego polecany jest jako wsparcie zdrowej diety u osób z problemami z sercem i układem krążenia. Olej lniany przeznaczony jest do spożywania na zimno. Niestety, szybko traci swoje właściwości, dlatego trzeba przechowywać go w niskiej temperaturze i szybko spożyć.

Dobrej jakości olej lniany tłoczony na zimno kosztuje od około 12 do 35 złotych.