Patelnia ceramiczna – dlaczego warto ją mieć?

Patelnia ceramiczna – dlaczego warto ją mieć?

Chociaż dietetycy odradzają nam smażenie, ponieważ powoduje podwyższenie kaloryczności dań, to jednak niektórych potraw nie możemy przyrządzić inaczej niż na patelni. Nie musimy jednak wcale wybierać patelni klasycznych, które przypalają potrawy.

Teraz do dyspozycji mamy również te ceramiczne, z którymi przygotowanie różnych pyszności jest łatwiejsze i zdrowsze!

Przez długi czas hitem były patelnie teflonowe

– pokryte warstwą teflonu patelnie nie powodowały przypalania się produktów spożywczych i pozwalały nawet na smażenie bez tłuszczu. Jednak korzystanie z patelni teflonowej nie zawsze jest zdrowe – główny problem to jej uszkodzenie, ponieważ wtedy do potraw mogą dostawać się małe drobinki szkodliwego teflonu.

Teraz największym zainteresowaniem cieszą się patelnie ceramiczne,

czyli wykończone specjalnymi powłokami ceramicznymi. Są reklamowane jako bardziej naturalne, ekologiczne i bezpieczniejsze. Czy rzeczywiście takie są? Jak smaży się na patelniach ceramicznych? Ile będziemy musieli zapłacić za tego rodzaju produkt?

Patelnia ceramiczna – co warto o nich wiedzieć?

Jak już wspomnieliśmy, patelnie ceramiczne to patelnie pokryte warstwą ceramiki. Powłoka tego rodzaju powstaje z wypalanych w wysokich temperaturach minerałów. Staje się dzięki temu twarda i wytrzymała. Dużą zaletą patelni tego rodzaju jest również zmniejszona przywieralność. Produkty nie przywierają do powłoki ceramicznej, dlatego nie ma wtedy ryzyka przypalenia. Nie musimy też stosować tłuszczu do smażenia, dlatego to dobra opcja dla osób na diecie.

Patelnie ceramiczne mają też swoje minusy. Przede wszystkim nie są one odporne na zarysowania ostrymi przedmiotami, dlatego nie powinniśmy smażyć na nich z użyciem ostrych widelców czy innych rysujących narzędzi. Patelnie ceramiczne nie mogą być też narażane na nagłe zmiany temperatury, czyli nie powinniśmy wkładać takiego przedmiotu wprost do zimnej wody po smażeniu – może to spowodować popękanie powłoki ceramicznej.

Producenci sprzedający patelnie ceramiczne mają w ofertach wiele tego rodzaju modeli – różnią się one grubością powłoki ceramicznej oraz jej składem, dlatego niektóre są bardziej, inne mniej oporne na czynniki zewnętrzne. Patelnie te możemy kupić też w różnych rozmiarach – od tych małych, doskonałych na jajko sadzone na śniadanie, aż do bardzo dużych na dania dla całe rodziny. Zakupimy też patelnie ceramiczne grillowe i do naleśników oraz głębokie patelnie – woki.

Ile kosztują patelnie ceramiczne?

Cny patelnie ceramicznych nie są obecnie bardzo wysokie. Za patelnię o średnicy około 27 centymetrów zapłacimy około 30-40 złotych.

W sprzedaży znajdziemy również patelnie kosztujące więcej – to modele znanych marek, które wyróżniają się lepszymi parametrami. Taka patelnia może kosztować nas nawet około 100-150 złotych. Droższe patelnie najczęściej są grubsze i posiadają wielowarstwowe dno, dlatego lepiej rozprowadzają i trzymają ciepło.

_Zatem jeśli szukasz dobrej patelni, warto sprawdzić modele ceramiczne – z nimi smażenie jest łatwe, szybkie i zdrowe!_