Piekarnik idealny do pieczenia ciast

Na rynku możemy znaleźć wiele różnych modeli piekarników, które możemy kupić osobno lub też w komplecie z kuchenką. Piekarnik to jedno z tych urządzeń kuchennych, które po prostu warto mieć – dzięki niemu możemy przygotowywać zapiekanki, pieczone mięsa, chrupiące warzywa, a także różnorodne ciasta i ciasteczka i inne wypieki. Jak jednak wybrać najlepszy model? Zapraszamy do sprawdzenia!

Dobry piekarnik powinien być przede wszystkim dopasowany do naszych potrzeb. Nie musi być jednocześnie bardzo drogi, ponieważ wiele świetnych modeli możemy znaleźć obecnie w cenie już od około 1 000 złotych. Oprócz tradycyjnych piekarników mamy też do wyboru piekarniki z funkcją pary czy też z mikrofalówkami. Standardem jest już grill w piekarniku, dlatego znajdziemy go w większości modeli.

Jeśli także zastanawiasz się nad tym, jaki wybrać piekarnik, zapraszamy serdecznie do zapoznania się z naszymi poradami!

  1. Wymiary i pojemność

Przede wszystkim powinniśmy rozpocząć od określenia, jakie są odpowiednie wymiary piekarnika do naszej kuchni. Im będzie on większym tym, pomieści więcej potraw, ale również zajmie nam więcej miejsca w kuchni. Często jesteśmy też ograniczeni wymiarami przestrzeni pod jego montaż.

  1. Metoda montażu piekarnika

Piekarnik możemy kupić jako model do zabudowy – dzisiaj takie piekarniki wybierane są najczęściej, ale również możemy zdecydować się na te w komplecie z kuchenkami. W przypadku piekarnika pod zabudowę możemy łączyć ze sobą różne modele piekarników i płyt – nie mamy takiej możliwości wtedy, gdy zdecydujemy się na kuchenkę z piekarnikiem.

  1. Zasilanie piekarnika

Obecnie zdecydowana większość piekarników na rynku to modele działające na prąd. Są także najlepsze do przygotowywani ciast, ponieważ pozwalają na łatwe uregulowanie i utrzymanie właściwej temperatury. Mają też pełną gamę funkcji do wyboru.

Piekarniki gazowe są obecnie spotykane coraz rzadziej – chociaż są niedrogie, to jednak są kłopotliwe w obsłudze, ponieważ długo się nagrzewają, mają problemy z utrzymaniem stabilnej temperatury.

  1. Funkcje w piekarniku

Nowoczesne piekarniki mają pełną gamę funkcji do wyboru. Co więcej, w tych droższych modelach można ustawić je również tak, aby piekły dwie różne potrawy. Dobry piekarnik powinien mieć podstawowe funkcje takie jak podgrzewanie z góry oraz z dołu, podgrzewanie jednocześnie górne i dolne, grill, a także termoobieg. Funkcja termoobiegu pozwala na rozprowadzenie nagrzanego powietrza po wnętrzu piekarnika i tym samym równomierne pieczenie potraw.

  1. Sposób obsługi piekarnika

W najnowocześniejszych modelach obsługa polega na użyciu elektronicznego programatora – możemy wtedy łatwo określić najdrobniejsze parametry pracy piekarnika. Co więcej, niektóre modele pozwalają też na podłączenie ze smartfonem i sterowanie nim w ten sposób. Piekarnik ma wtedy wyświetlacz, na którym możemy łatwo oglądać postęp pracy oraz ustawiać funkcje. W tańszych modelach nadal możemy spotkać się ze sterowaniem gałkami – jest także skuteczne, ale nie tak precyzyjne.